home

Patrick geeft zijn grenzen heel duidelijk aan

27 jaar | Stompetoren | SPW 4 en SPH

Je was 21 jaar toen je als stagiair bij Transferium Jeugdzorg kwam werken. Was dat niet heel jong?
“Dat was zeker aan de jonge kant. Met sommige jongeren scheelde ik slechts vier jaar. Dat is niet veel. Toch heb ik nooit het gevoel gehad dat dit me in de weg zat. In tegendeel, ik zag het als een bepaalde kracht. Ik kon als ‘leeftijdsgenoot’ laagdrempelig contact maken met de jongeren. Natuurlijk testten ze me wel uit, maar dat doen ze bij iedereen. Daarbij had ik al stagegelopen en gewerkt op een gesloten woongroep. Daar kon verbaal niet gecommuniceerd worden en was je uitstraling dus erg belangrijk. Dat heeft me bij Transferium geholpen aan een bepaalde positie ten opzichte van de jongeren.”

Dat staat los van het verbale aspect. Hoe ging je daarmee om?
“Dat was inderdaad nieuw voor mij. In het begin vond ik dit best lastig. Altijd een weerwoord krijgen, is vermoeiend. Maar wel onderdeel van mijn werk als jeugdzorgwerker. Ik heb ervaren dat het heel belangrijk is de jongeren als gelijken te behandelen. Ik werk samen met hen aan hun herstel. Ik neem ze mee in mijn handelingen en geef mijn grenzen duidelijk aan. Gaan ze hierover heen? Dan weten ze precies wat mijn reactie is. Deze voorspelbaarheid zorgt voor een ontspannen sfeer op de groep. Wat het behandelklimaat alleen maar ten goede komt.”

Wat is het heftigste dat je bij Transferium hebt meegemaakt?
“Toen ik twee jaar bij Transferium werkte, werd ik plotseling fysiek aangevallen door een jongere. Hier was ik totaal niet op voorbereid. Ik was erg geschrokken en verbaasd. Waarom was dit gebeurd? Ik kon immers goed met de jongere opschieten. Achteraf bleek dat hij het ergens niet mee eens was en dit willekeurig op mij afreageerde.”

Hoe reageerde je daarop?
“Ik greep diezelfde dag nog terug op mijn professionaliteit door het gesprek met de jongere aan te gaan. Ik wist dat zijn gedrag ergens vandaan kwam. En daar wilde ik de focus op leggen. Niet op het geweld zelf. Het is belangrijk door de woede van de jongeren heen te kijken en een andere kant van hen te belichten. Alleen op die manier heeft de behandeling zin. De jongeren zijn op zoek naar aandacht, veiligheid en liefde.”

Beschrijf je werk bij Transferium Jeugdzorg in een aantal woorden.
“Eén grote dynamische uitdaging: van veters strikken tot zelfstandigheid en samenwerken.”


Wil jij ook jeugdzorgwerker worden? Bekijk dan de vacature jeugdzorgwerker D of jeugdzorgwerker C. Heb je naar aanleiding van Patricks verhaal nog vragen? Bekijk dan de veel gestelde vragen of bel met Eline of Ellen op 088 124 11 00.

 

Deze pagina delen

 

 

Parlan

Onderdeel van

Parlan

Contactgegevens

De Vork 16
1704 BX Heerhugowaard
T. 088 - 12 411 00
Mail Transferium Jeugdzorg

Volg ons