home

Jenneke voelde zich meteen thuis bij Transferium

39 jaar | Westerland | MBO 4 Medewerker Maatschappelijke Zorg en HBO Social Work (mee bezig) 

Je werkt nu ruim een half jaar bij Transferium. Hoe ben je hier terecht gekomen? 
“Voordat ik bij Transferium solliciteerde, werkte ik met moeders die hun kinderen niet (alleen) konden opvoeden door licht verstandelijke beperkingen, verslavingen of psychiatrische beperkingen. Dankbaar werk, maar ik miste het werken met jongeren. Helaas heb ik zelf van dichtbij meegemaakt wat voor impact het op een familie heeft als jeugdzorg ingeschakeld moet worden. Hierdoor heb ik altijd een sterke drang gevoeld me in te zetten voor jongeren die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Dit kan namelijk echt heel ingrijpend zijn. Toen mijn dochter de vacature zag voor nieuwe jeugdzorgwerkers bij Transferium, twijfelde ik geen moment.”
 
Je schreef een brief en solliciteerde?
“Ja en wat was ik blij dat ik op gesprek mocht komen. Er was meteen een goede klik tussen mij en de andere jeugdzorgwerkers. Ook stond de manier waarop Transferium met haar personeel omgaat me direct aan. Er wordt ontzettend veel geïnvesteerd in de kennis en vaardigheden van het personeel. Zo heb ik de kans gekregen om op kosten van Transferium de HBO-opleiding Social Work te volgen. Een droom die uitkwam! Ik wilde altijd nog doorleren, maar had hier geen tijd voor. Door werk en studie te combineren, kan ik mijn opgedane kennis direct toepassen in de praktijk. Hierdoor blijf ik kritisch op mijn eigen werk: waar kan het beter en op welke manier?”
 
Je werkt niet op de groep, maar als ambulant werkend pedagogisch medewerker. Wat houdt dat in?
“Als ambulant jeugdzorgwerker ben je er niet alleen voor de jongeren, maar ook voor hun families. Nadat de jongeren zes weken lang geobserveerd zijn, neem ik ze mee op verlof. Dit is vaak een bezoek aan hun ouders of vrienden. In het begin kan dit best lastig zijn voor de jongeren. Ze kunnen het gevoel van geslotenheid extra ervaren en ervandoor proberen te gaan. Zo nam de eerste jongere die ik meenam op verlof, meteen de benen. Hier was ik niet op voorbereid.” 
 
Hoe ga je daarmee om?
“Ik weet dat het niet persoonlijk is. De jongeren zijn zoveel meer dan hun gedrag of verkeerde keuzes. Dat doorzie ik meteen. Ik vind het heel belangrijk om een vertrouwensband met de jongeren op te bouwen. Ik ben oprecht in ze geïnteresseerd. Alleen als ik de jongeren echt leer kennen, kan ik ze helpen. Dat de jongeren niet altijd zin hebben in groepsleiding, snap ik echt wel. Hun frustratie moet er dan gewoon even uit. Dat is niet altijd leuk, maar het hoort erbij. Gewoon loslaten en weer doorgaan.”
 
Wat vind je het leukst aan jouw werk?
"Mijn collega’s en het werken met de jongeren. Als collega’s bij Transferium kunnen we alles tegen elkaar zeggen. We zijn open en eerlijk naar elkaar, wat niet altijd leuk is maar wel een doel dient. Namelijk de beste zorg voor de jongeren verlenen. We leren van elkaar, wat voor een heel prettige werkomgeving zorgt. Voor wat betreft het werken met de jongeren, ik ben een druppel op een gloeiende plaat. Daar ben ik me van bewust. Maar ik hoop dat ik een bijdrage – groot of klein – kan leveren om de jongeren de goede kant op te sturen. Daar doen we het uiteindelijk met elkaar voor.”
 
Beschrijf je werk bij Transferium in een aantal woorden.
“Elke dag is een uitdaging die ik vol goede moed en zin aanga.” 

 


Wil jij je net als Jenneke ook laten omscholen tot jeugdzorgwerker bij Transferium? Wij bieden vijf omscholingsplekken per jaar aan. Wees er dus snel bij en vul dit formulier in!

Heb je naar aanleiding van Jenneke's verhaal nog vragen? Bekijk dan de veel gestelde vragen of neem contact op met Eline of Ellen op 088 124 11 00. 
 

 

Parlan

Onderdeel van

Parlan

Contactgegevens

De Vork 16
1704 BX Heerhugowaard
T. 088 - 12 411 00
Mail Transferium Jeugdzorg

Volg ons