home

Denise vindt humor heel belangrijk

40 jaar | Amsterdam | MBO Maatschappelijke Zorg

Waar krijg jij op een werkdag energie van?
“Van de jongeren. Iedere dienst weer ga ik er helemaal voor om ze in ieder geval één keer oprecht te zien lachen. Vaak lukt dit wel. Met humor kun je veel oplossen. Natuurlijk niet alles, maar als een jongere spanning ervaart neem je dat met een grap of grol vaak (gedeeltelijk) weg. Daarbij vind ik het gewoon heel leuk om samen met de jongeren te werken. Anders dan mensen veelal denken, geven we de behandeling samen vorm. Dit is belangrijk voor de effectiviteit ervan.”

Hoe ga je om met de dynamiek op de groep?
“Jongeren komen en gaan, dat is alleen maar goed. De dynamiek op de groep wisselt daardoor wel constant. Dit is voor mij als jeugdzorgwerker een uitdaging. Hoe houd ik de groep in toom? Hoe zorg ik dat ze weten welke regels er gelden en aan welke structuur ze zich moeten houden? Dit zijn essentiële onderdelen voor een goed behandelklimaat. Deze wisselende dynamiek houdt mij scherp in mijn werk.”

Wat is jouw mooiste ervaring bij Transferium Jeugdzorg?
“Soms worden jongeren door omstandigheden op een andere groep geplaatst. Dit is altijd in het belang voor de jongeren, maar voor mij als jeugdzorgwerker soms wel lastig. Ik bouw iets met de jongeren op en moet daar afstand van doen. Als ik deze jongeren dan op het terrein van Transferium tegenkom en een knuffel of hand en een kort praatje van ze krijg, doet dat veel met me. Het geeft me het gevoel dat ik iets voor ze heb kunnen doen. Ondanks dat ik geen deel meer uitmaak van hun behandeling. Dit is dus niet echt een mooiste ervaring, maar wel een dankbaar aspect van mijn werk.”

Wat heeft iemand volgens jou nodig om als jeugdzorgwerker bij Transferium Jeugdzorg  te werken?
“Je moet goed kunnen luisteren en begrijpen dat de jongeren gehoord willen worden. Als je hun signalen vroegtijdig opvangt, kun je daar vaak goed op inspelen. Ook is het belangrijk altijd jezelf te zijn. De jongeren hebben snel door als je dit niet bent. Daar schiet je niets mee op. Door jezelf te zijn, laat je zowel je sterke als je zwakke kanten zien. Dat is voor de onderlinge relatie heel belangrijk. Ten slotte is een goede dosis humor erg belangrijk en moet je echt vertrouwen hebben in jezelf. En in de jongeren!”

Beschrijf je werk bij Transferium in een aantal woorden.
“Uitdagend en keihard werken. Maar wel vaak met een lach op het gezicht.”


Wil jij ook jeugdzorgwerker worden? Bekijk dan de vacature jeugdzorgwerker D of jeugdzorgwerker C. Heb je naar aanleiding van het verhaal van Denise nog vragen? Bekijk dan de veel gestelde vragen of bel met Eline of Ellen op 088 124 11 00.

 

Deze pagina delen

 

 

Parlan

Onderdeel van

Parlan

Contactgegevens

De Vork 16
1704 BX Heerhugowaard
T. 088 - 12 411 00
Mail Transferium Jeugdzorg

Volg ons