home

Inspectie Jeugdzorg positief over aanpak ‘verminderen afzonderen’ bij Transferium

Op 14 maart 2019 bezocht de Inspectie Jeugdzorg, op tournee langs alle JZ+instellingen, Transferium om te kijken hoe ook wij bezig zijn met het verminderen van het aantal afzonderings-, rustruimte- en kamerplaatsingen.
De inspectie heeft de dag positief ervaren en concludeerde dat we hard aan het werk zijn om minder jongeren af te zonderen en minder jongeren op kamer te plaatsen. 
De inspecteurs vonden het van lef getuigen, dat wij hen hebben laten praten met jongeren die zelf te maken hebben met afzonderen en kamerplaatsingen.

De Inspectie benoemde o.a. als krachtige punten van Transferium:

  • Onze visie ‘gedwongen afzonderen en kamerplaatsingen wil je voor geen enkel kind, en moeten we dus voorkomen’ werkt door in alle lagen van Transferium.
  • We kijken actief welke jongeren spanning ervaren en reageren vroeg in dit proces, zodat escalatie voorkomen wordt.
  • De grote betrokkenheid van Triversum en Brijder en ook de integratie tussen onderwijs en de groepen vallen positief op (o.a. groepsleiding op school, therapeuten gekoppeld aan groepen).
  • Het coachingstraject van senior-groepsleiders en middenkader maakt van Transferium een lerende instelling die gericht is op ontwikkelen van medewerkers en behandeling.
  • Er wordt goed maatwerk verricht: afspraken kunnen verschillen per jongere.
  • Jongeren mogen huisdieren hebben; een konijn of een hondje op kamer kan helpen om rustig te worden.

De Inspectie signaleerde als verbeterpunten:

  • De focus ligt nu op terugdringen van afzonderingsplaatsingen. Hoe krijgt Transferium ook nog meer focus op het terugdringen van kamerplaatsingen en vastpakken? Kunnen we manieren bedenken om te zorgen dat een jongere er écht zelf voor kiest om even naar zijn kamer te gaan als de spanning oploopt of er een conflict dreigt?
  • De groepen denken verschillend over bijvoorbeeld kamercontrole. Welke manier van werken ervaart een jongere als steunend als zijn kamer doorzocht wordt, in plaats van als controle die weerstand oproept?

Al met al concludeert Suzan Terweij (Hoofd Behandeling): “Het helpt om te weten dat we op de goede weg zitten en al veel bereikt hebben. Landelijk zijn er nauwelijks instellingen die zo’n mooi geïntegreerd behandelaanbod met de GGZ hebben, aldus de inspectie. We zijn er nog niet, maar hebben met elkaar de passie om het nog beter te maken voor onze jongeren. Ik heb respect voor alle collega’s die daar elke dag hun schouders onder zetten.”

 

Deze pagina delen

 

Parlan

Onderdeel van

Parlan

Contactgegevens

De Vork 16
1704 BX Heerhugowaard
T. 088 - 12 411 00
Mail Transferium Jeugdzorg

Volg ons