home

Hulp voor jongeren die vastlopen in hun rouwproces

De meeste jongeren zijn veerkrachtig en kunnen een ingrijpend verlies goed verwerken. Ze leren te leven met verlies, veroorzaakt door het overlijden van een ouder, een scheiding of door het niet thuis kunnen opgroeien. Maar er zijn ook kinderen die vastlopen in hun rouwproces. Voor deze groep jongeren start Parlan Hulp bij Verlies.

“Als jongeren vastlopen in hun rouwproces kunnen ernstige emotionele en psychosociale problemen ontstaan”, zegt Mirjan de Jong-Kolthof, rouw- en verliesdeskundige bij Parlan. Deze kinderen hebben geen lichte, maar ernstige klachten. Ze zijn bijvoorbeeld lange tijd neerslachtig of in zichzelf gekeerd, vertonen agressief gedrag naar zichzelf of blijven zoeken naar hun overleden vader of moeder. Voor deze jongeren geldt dat hun ontwikkeling over een langere periode stagneert.”
 

Intakegesprek

Hulp bij Verlies wordt zowel in groepsverband als individueel gegeven. “We beginnen met een intakegesprek om de problematiek in kaart te brengen. Op basis daarvan kiezen we de aanpak die het best bij de jongere past. Elk rouwproces bestaat uit een aantal fases, zoals het erkennen van het verlies en het herkennen van de daarbij horende emoties. De volgende stap is het leren leven met dit verlies om uiteindelijk weer de verbinding met jezelf te vinden en grip op je leven te krijgen.” 

Grip
 “In een veilige omgeving krijgt iedereen de ruimte om haar of zijn verhaal te delen. Uit ervaring weten we dat het even duurt voordat jongeren zich veilig genoeg voelen. En juist dat delen heeft voor jongeren een helende werking. Dan ervaren ze dat ze niet alleen zijn.
 
Hulp bij Verlies geeft jongeren weer grip op hun leven. Want ook al is het verlies nog zo zwaar, met de juiste hulp krijgen zij hun leven weer op de rit.”
 

Aanmelden

Voor informatie en consultatie, neem contact op met Toegang Parlan, T. 088-124 00 02 of mail toegang@parlan.nl

Regio Alkmaar
De training is al afgerond. Vraag meer informatie voor de volgende bijeenkomst.

Regio West-Friesland, 12 tot 18 jaar
Startdatum 10 september     
Tamarinde, J. Willemszstraat 18, 1624 CH Hoorn

Regio Kop van Noord-Holland (Den Helder)  6 tot 12 jaar
Startdatum 10 september
Regiokantoor Parlan, Annie Romein-Verschoorlaan 15, 1784 NZ Den Helder

 

 

Deze pagina delen

 

Parlan

Onderdeel van

Parlan

Contactgegevens

De Vork 16
1704 BX Heerhugowaard
T. 088 - 12 411 00
Mail Transferium Jeugdzorg

Volg ons