home

Loverboy meiden en jongens samen op een groep werkt wel

Binnen Transferium Jeugdzorg is een speciale groep waar meiden opgenomen worden met loverboyproblematiek, ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag of afhankelijkheidsrelaties. Bijzonder is dat op deze groep ook een paar jongens verblijven. In Nederland heerste tot voor kort het idee dat meiden met deze problematiek juist niet gemengd moeten worden met jongens. Dit idee was echter nooit wetenschappelijk onderbouwd of verworpen. Nu wel, want wetenschappelijk onderzoek van Hogeschool Leiden en Transferium toont aan dat het samen plaatsen van deze meisjes met jongens wel werkt!
 

Normale omgeving bevordert normale ontwikkeling
Rozerie Bosma, Beleidsmedewerker, zegt het zo: “We plaatsen deze meisjes en jongens op één groep omdat we vinden dat gesloten jeugdzorg zoveel mogelijk moet lijken op de normale samenleving waar beide seksen samenleven. Door een omgeving te bieden die lijkt op de normale omgeving bevorder je het beste de normale ontwikkeling. Hoe kun je beter leren omgaan met de 'andere sekse', dan door ze elke dag tegen te komen. Dat is de beste oefening in het omgaan met hen!”
Transferium plaatst op de groep van meiden met loverboyproblematiek jongens met een normale seksuele ontwikkeling, maar wel ander probleemgedrag.
 

Geholpen
De resultaten van het onderzoek geven aan dat er sprake is van een relatief open leefklimaat op deze specifieke groep in Transferium. De jongens en de meisjes op deze groep ervaren veel ondersteuning van elkaar. Daarnaast is bij diverse jongeren vooruitgang in de behandeling gemeten m.b.t. eigenwaarde, probleemgedrag en traumaklachten.
Rozerie: “We concluderen dus, dat het samen plaatsen van jongens en meisjes niet bijdraagt aan onveiligheid op de leefgroep. Sterker nog, zowel meisjes als jongens zijn geholpen met de behandeling op deze groep in Transferium.”

 

Lees het artikel uit het Noord-Hollands Dagblad van 2 september 2017
 

Neem voor vragen over het onderzoek contact op met Juliette Sonderman (Hogeschool Leiden; sonderman.j@hsleiden.nl) en Rozerie Bosma (Transferium Jeugdzorg; rozerie.bosma@parlan.nl)

 

 

Parlan

Onderdeel van

Parlan

Contactgegevens

De Vork 16
1704 BX Heerhugowaard
T. 088 - 12 411 00
Mail Transferium Jeugdzorg

Volg ons